Regler

Några regler att tänka på

Har du en idé eller ett projekt som kan stärka och utveckla elteknikbranschen? Då kan du söka finansiering till projekt som syftar till att driva utvecklingen framåt. Ansöker gör du vi ansökningsprocessen på denna sida, men innan är det viktigt att du läser igenom de regler som gäller för att ansökan skall blir rätt.

Förutsättningar för finansiering

Jobbar du på ett företag eller i en organisation som verkar för elteknikbranschen inom områdena utbildning, utveckling, råd-givning, design, konstruktion, installation, programmering, energioptimering, driftsättning, service samt drift och underhåll?

Har du eller ditt företag förslag på ett utvecklingsprojekt som leder till – Attraktivare bransch, stabilare kompetensförsörjning, produktivitetsutveckling, långsiktigt hållbar tillväxt inom elteknikbranschen, gynnsammare förutsättningar för innovationer och teknikutveckling, en mer välfungerande organisation, goda arbetsformer eller gott ledarskap i branschföretagen.

Då är du välkommen att ansöka om bidrag. Chanser till bidrag ökar om du kan berätta för oss hur flera företag eller helst hela branschen kan ha nytta av just din idé. Läs mer om under regler & villkor samt hur det går till att ansöka!

Regler & krav

Allmänna villkor för projektbidrag från ELTEKNIKBRANSCHENS UTVECKLINGS I SVERIGE AB (nedan kallat ETU)

1. Branschgemensam forskning och utveckling

Bidragsmottagarens projektledare ska medverka till att ETU eller av ETU utsedda personer hålls informerade om arbetet inom projektet.

Bidragsmottagarens rättigheter och skyldigheter i förhållande till ETU kan inte utan ETU:s medgivande överföras på annan.

2. Informationsspridning

I projektet ska normalt ingå en viss informationsinsats, vanligen genom att ETU producerar ett Informationsblad och genom publicering av slutrapporten på ETU:s webbplats men även i form av intervjuer och reportage i fackanknuten press. Sökande företag skall vara beredda på att medverka som talespersoner för resultatet.

Projektledaren svarar för att underlag till Informationsblad sänds till ETU. Underlaget ska innehålla en sammanfattande beskrivning av projektets bakgrund, syfte, genomförande och resultat samt resultatens praktiska tillämpningar och möjliga konsekvenser.

Projekt som löper längre än 6 månader

Projekt som pågår längre än sex (6) månader ska delrapportera varannan månad hur projektet går i enlighet med ETU:s anvisningar när detta är aktuellt.

Delrapport är också ett krav för att erhålla delbetalning av beviljade medel.

3. Utdelning

Förskott lämnas på högst 20 % av beviljat bidrag.
Utbetalning av beviljat bidrag sker i delposter efter bidragsmottagarens rekvisition. Denna ska innehålla en kostnadsspecifikation uppställd i anslutning till motsvarande uppgifter i ansökan.

30% av bidragssumman hålls inne till dess att projektet, inklusive överenskommen informationsinsats, har slutförts.

Eventuella bidragsmedel som inte har rekvirerats inom 18 månader från projektets slutrapportering återförs till ETU.

Verifikationer på i projektet nedlagda kostnader ska företes vid anfordran.

4. Avslutning av projekt

De resultat som framkommer i ETU-stödda projekt ska vara allmänt tillgängliga.

Slutrapporten ska uppfylla de krav som framgår av anvisningarna i ETU:s anvisning ”Avslutning av projekt”.

Vilket bland annat innebär att…

  • Det ska framgå från slutrapporten och vid publicering att arbetet har utförts med stöd av Elteknikbranschens utvecklings i Sverige AB.
  • ETU:s logotyp ska användas.
  • Slutrapporten ska innehålla en sammanfattning i form av en populärversion författad på svenska och omfattande 4-8 A4-sidor inklusive bilder om inte annat bestäms i anslutning till beslut om bidrag förutsätts att slutrapport levereras som PDF-fil samt om det föreligger slutrapporten i tryckt form ska erforderligt antal exemplar (normalt sju) skickas till ETU. Slutrapport och där tillhörande material skall laddas upp i ETU:s projektbank på det aktuella projektet.
  • Sammanfattning och registrering av angivna uppgifter enligt formulär för slutrapport samt material enligt ovan skall registreras på projektet i ETU:s projektbank.

Jämkning av bidrag

ETU äger rätt att jämka beviljat bidrag om bidragsmottagaren:

  • Kommer på obestånd och arbetets planenliga fortsättning inte kan anses säkerställd
  • Använder bidragsmedel för annat än bidragsändamålet eller i ansökan lämnat oriktiga uppgifter eller i övrigt inte uppfyller villkoren i detta kontrakt
  • Handlar i strid med Samhällsbyggnadssektorns Etiska Regler.

6. Tvist

Tvist rörande tolkning eller tillämpning av detta kontrakt ska avgöras genom skiljedom enligt lag om skiljemän.

Information om moms

Elteknikbranschens utvecklings AB beviljar bidrag till genomförandet av sökandes projektförslag. Inom de ramar som sökanden har angivit i projekt-beskrivningen får bidragsmottagaren själv styra över bidraget. Elteknik-branschens utvecklings AB begär inte någon vara eller tjänst som motprestation till bidraget förutom att projektets resultat ska dokumenteras i en slut-rapport. Bidraget är därför momsfritt.

Om Skatteverket trots vad som sägs ovan, vid en granskning skulle finna att moms ska utgå på bidraget, kan sökanden inte erhålla ytterligare bidragsmedel från Elteknikbranschens utvecklings AB för detta.

I övrigt krävs det att vissa kriterier uppfylls för att ansöka om medel via ETU…
Projektet måste drivas av en redovisad projektorganisation, projektets organisation måste minst bestå av en projektledare och den sökande organisationens firmatecknare.

Här listar vi vad projektledare och firmatecknare behöver uppfylla:

Projektledare

Projektledaren ser till att projektbeskrivning i form av projektplan finns samt att ansökningshandlingen godkänns av firmatecknaren. Sedan svarar projektledaren för att projektet genomförs enligt den beviljade ansökan. Projektledaren ansvarar för tidplaner, referensgruppsmöten samt gör en slutrapportering vid projektets slut.

Sökande företagets firmatecknare

Ansökan signeras via BankID av namngiven projektledare vid registrering av projektansökan. Projektledaren ansvarar för att hela ETU:s projektprocess följts och att efterfrågade uppgifter besvarats och bifogats samt att ansökan är förankrad hos den sökande organisationen. När den kompletta ansökan lämnas in kommer det automatiskt att genereras ett avtal (mellan ETU och sökande organisation) som tillsänds namngiven firmatecknare via mail. Först efter det att firmatecknaren signerat avtalet via BankID kommer ansökan att behandlas av ETU. Till ansökan skall den sökande organisationens registreringsbevis bifogas.

Ansökningstider och besked

Under året genomförs fyra möten där beslut tas om beviljande av medel.
Tider för inlämning av ansökningar är enligt följande:

Möte nrSista dag för ansökanBesked
1-2024mars 1v.14
2-2024maj 3v.23
3-2024september 6v.42
4-2024november 22v.2
Starta ansökningsprocessen arrow-right-icon
sista
ansökningsdag
22:e november
Rulla till toppen