Sök medel för ditt utvecklingsprojekt
Har du en idé eller ett projekt som kan stärka och utveckla elteknikbranschen? Då kan du söka finansiering till projekt som syftar till att driva utvecklingen framåt. Ansöker gör du via ansökningsprocessen på denna sida, innan är det viktigt att du läser igenom de regler som gäller för att ansökan skall blir rätt.
Steg för steg-guide till ditt finansieringsstöd
1. Definiering
Ansökan tilldelas grunduppgifter så som projektnamn & organisation.
2. Idébeskrivning
Sammanfattande idébeskrivning med värdering av projektpåverkan
3. Tidplan & budget
Tidplan med viktiga datum, budget med ingående delar samt betalplan definieras.
4. Ladda upp & verifiera
Kontrollera, kompettera, verfiera och lämna in för beslut om ansökan
5. Slutrapport
När projektet är klart, sammanställ resultatet och slutrapportera.
Så här går det till
Genom egna utvecklingsprojekt kan du vara med och bidra till utvecklingen av branschen. Det kan handla om idéer, arbetsmetoder, kunskap och verktyg som stärker den. Har du en idé eller ett projekt som kan rusta elteknikbranschen bättre för framtiden? Eller ett projekt på gång som skulle kunna gynna den? Då kan du söka bidrag här hos ETU. Ansökan görs här på sidan enkla och tydliga steg, ett konto skapas genom att logga in med BankID som projektledare. Väl inloggad, guidar flödet dig igenom processen till ansökan i 5 steg. Ansökan skall vara skriven på svenska, eventuella uppladdade filer tillåts dock vara på det engelska.
1. Formulera din projektidé
Jobbar du på ett företag eller i en organisation som verkar för elteknikbranschen inom områdena utbildning, utveckling, rådgivning, design, konstruktion, installation, programmering, energioptimering, driftsättning, service samt drift och underhåll? Har du eller ditt företag förslag på ett utvecklingsprojekt som leder till:
· Attraktivare bransch
· Stabilare kompetensförsörjning
· Produktivitetsutveckling
· Långsiktigt hållbar tillväxt inom elteknikbranschen
· Gynnsammare förutsättningar för innovationer och teknikutveckling
· Mer välfungerande organisation
· Goda arbetsformer samt gott ledarskap i branschföretagen
Om du kan svara ja till någon av ovanstående då är du välkommen att ansöka om bidrag. Du ökar dina chanser att få bidrag om du kan berätta för oss hur flera företag eller helst hela branschen kan ha nytta av just din idé.
I detta steg skall uppgifter som, projektrubrik, projektområde, projekttyp, kontaktuppgifter till projektledare och sökande organisation registreras. Den totala tilltänkta projektorganisationen skall beskrivas och vem som är firmatecknare för den sökande organisationen. I detta steg laddas även aktuellt registreringsbevis upp.
2. Idébeskrivning
I detta steg beskrivs projektidén kortfattat och vilket syfte och vilka mål projektet har. Beskriv även själva arbetsprocessen, hur det är tänkt att arbetas för att idén skall kunna utvecklas och hur målen skall nås.
I detta steg skall även en skattning av projektets spridningsmöjlighet, skalbarhet och branschen behov av resultatet. Ange även hur unikt projektet är – en förbättring eller effektivisering av något som redan finns eller är det kanske något helt nytt som kommer att växa fram?!
3. Skapa en projektplan
I Steg 3 skall datum för projektstart och beräknat datum för projektavslut anges. Datum för inskickad ansökan sätts automatiskt när ansökan tillsänds ETU.
Förutom datum enligt ovan, anges här projektets hela budget. Budgetens kostnader skall anges i två olika kostnadstyper. Ladda ner Excelmallen från sidan och fyll i de projektets kostnadsposter uppdelade i…
Arbetskostnader, vilka består av timmar den angivna projektorganisationen i steg 1 kommer att belasta projektet med.
Inköpskostnader, vilka består av inköp eller utgifter som kommer att belasta projektet, det kan röra sig om resor, prototypframtagande mm.
När Excel filen är komplett, laddas den tillbaka upp på sidan och aktuella poster förs över till projektets sida.
Förutom kostnader skall det anges om det finns medfinansiärer och hur stor insats den sökande organisationen själv beräknar bekosta av den totala projektkostnaden.
Det slutliga sökta beloppet beräknas i slutet av detta steg.
4. Ladda upp & verifiera
När alla efterfrågade fält är ifyllda är det dags att kontrollera att allt är korrekt, finns behov kan kompletterande filer laddas upp och bifogas ansökan.
När allt är komplett, kan ansökan verifieras och lämnas in. Vid inlämnande erhåller inloggad projektledare ett bekräftelsemejl med alla registrerade uppgifter och bifogade filer.
Parallellt tillsänds angiven firmatecknare för den sökande organisationen ett projektavtal via mail, detta skall signeras med BankID för att ansökan skall bli giltig.
Efter signering kommer ansökan att behandlas av ETU inför kommande beslutsmöte.
5. Slutrapport
När projektet är klart och skall redovisas, loggar projektledaren in och rapporterar enligt angiven mall för slutrapportering steg 5 i processen.
Denna rapportering omfattar en kort sammanfattning av projektet och dess resultat samt en bedömning av huruvida angivna projektförutsättningar uppnåtts eller ej. Till detta laddas även, en slutrapport som skrivs i enlighet med de instruktioner som ges av Elteknikbranschens utveckling i Sverige AB:s vid projektstart.
Denna rapport skall laddas upp till projektbanken tillsammans med eventuella andra dokument eller filer som tillhör resultatet.
Uppgifter från slutrapporteringen och vissa andra uppgifter publiceras i ETU:s projektbank för framtida sökning och spridning av resultatet.
Vad händer sen?
Det är styrelsen i Elteknikbranschens utveckling i Sverige AB (ETU) som fattar beslut om bidrag till projekt. Behandlingen skiljer sig något beroende på om det avser ett utvecklingsprojekt eller om det avser skada på grund av arbetsmarknadskonflikt eller bidrag till arbetsmarknadskonflikt.
Ansökan till utvecklingsprojekt
En ansökan om bidrag till ett utvecklingsprojekt behandlas i beredningsutskottet. Utskottet kan antingen avstyrka eller rekommendera bidrag till ansökan.
Beredningsutskottet gör några korta kommentarer till sitt beslut, eller föreslår förändringar eller förutsättningar som erfordras för utskottets rekommendation.
Slutligen går ansökan vidare till styrelsen som antingen avslår eller beviljar bidrag, helt eller delvis, till ansökan. Styrelsen fastställer också de förutsättningar som gäller för bidraget.
Ansökan vid skada pga arbetsmarknadskonflikt
Om ansökan avser skada på grund av arbetsmarknadskonflikt behandlas ansökan först i berörd arbetsgivarorganisation. Dess uppgift är att bedöma relevans och skada. Baserat på denna bedömning av ansökans relevans kan man antingen avstyrka eller rekommendera bidrag till ansökan.
Därefter går ansökan vidare till styrelsen som antingen avslår eller beviljar bidrag, helt eller delvis, till ansökan. Styrelsen fastställer också de förutsättningar som gäller för bidraget.
Projekt som löper längre än 6 månader
Projekt som pågår längre än sex (6) månader ska delrapportera varannan månad hur projektet går i enlighet med Elteknikbranschens utveckling i Sverige AB:s anvisningar när detta är aktuellt.
Delrapport är också ett krav för att erhålla delbetalning av beviljade medel.
Ansökningstider och besked
Under året genomförs fyra möten där beslut tas om beviljande av medel.
Tider för inlämning av ansökningar är enligt följande:
Möte nr | Sista dag för ansökan | Besked |
1-2024 | mars 1 | v.14 |
2-2024 | maj 3 | v.23 |
3-2024 | september 6 | v.42 |
4-2024 | november 22 | v.2 |
ansökningsdag 22:e november